Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Ένας άγγελος με τα χέρια στις τσέπες...


"Μέσα σε τούτο το μπουλούκι απο θεατρίνους που ακολουθάω την τύχη τους είναι κι ενα αλλόκοτο γυναικείο πλάσμα. Ένα καλόγνωμο κορίτσι με δειλούς ώμους και σηκωμένο γιακά. Αγαπάει τα πάντα με κάτι τρόπους ολωσδιόλου ευαγγελικούς. Όλους. Και μόνο εμένα όχι... Ήταν ίδια την κάθε ώρα της μέρας με τον κάθε λογής άνθρωπο. Με κανέναν περισσότερο ή λιγότερο καλή. Έπρεπε να ήταν σίγουρη πως όλοι την αγαπούσαν κι ωστόσο ένας περίεργος πανικός την έδερνε. Τα χέρια της έβρισκαν καταφύγιο στις τσέπες και δεν ξέκοβαν απο κεί. Το κεφάλι έμενε μισοχωμένο μέσα στο σηκωμένο γιακά του πανοφωριού και το σύνολο της ήταν περίτρομο.


Το καλοκαίρι που δεν θα υπάρχει ο σηκωμένος γιακάς, που δεν θα υπάρχουν τσέπες, πόσο θλιβερή θα είναι η ζωή αυτού του σπουργιτιού...Κάποτε της έγραψα ένα μικρό μπιλιέτο που το σκισα την ίδια στιγμή. Της έγραφα: "Φοβισμένο μου γλυκό πλάσμα, γιατί να φοβάσαι τόσο τους ανθρώπους αφού τόσο τους αγαπάς; Και γιατί να τους αγαπάς αφού τόσο τους φοβάσαι;"


Α, στάθηκα πολύ ένοχος μαζί της. Ολόκληρο χειμώνα την παίδευα με την αγάπη μου...μιαν αγάπη που την απόκρουσε απο την πρώτη στιγμή με όλα της τα δυνατά...Μα με έναν τρόπο!...Μ άφηνε να της κρατώ τα παγωμένα της χέρια όσες ώρες ήθελα...Μ'άφηνε ακόμα και να τα φιλώ.

Ήταν κάτι χέρια με μακριά λεπτά δάχτυλα. Μα ποτέ δεν κατάφερα να τα ζεστάνω...Ποτέ δεν τα νιωσα να τρέμουν στην επαφή μου.


Τώρα που τη σκέφτομαι βρίσκω πως ποτέ δεν την αγάπησα όπως αγαπούνε οι νέοι τα κορίτσια. Ο πόνος της, η καλοσύνη της ήταν που μ'έφερναν κοντά της. Οι κινήσεις της, τα φερσίματα της δεν είχαν καμία θηλυκότητα, καμία περιπάθεια...μα ήταν τόσο πολύ...τόσο απέραντα καλή...Τα χέρια της που ποτέ δεν τα βγαζε απο τις τσέπες, αυτά που τόση είχαν παρθενικότητα, είμαι βέβαιος πως ήταν χέρια αγγέλου.

Ακριβώς. Ήταν ενας άγγελος με τα χέρια στις τσέπες, ένας άγγελος που τον έλεγαν Νίνα και είχε κατάκλειστη την καρδιά του για μένα. Είπα πως αγαπούσε όλο τον κόσμο. Έτσι είναι, εκτός απο μένα...

Μα φαίνεται πως εγώ ήμουνα έξω απο τον κόσμο."

¨


ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΔΕΝ ΑΡΑΞΑΝ, Μ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου