Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Χάρις - le cadeau des diex


"Ποιά θαυμάζεις;"

"Δε λέω"
"Έλα πές μας ποιά;"
"Τη μεγαλύτερη"
"Και ποιά είναι αυτή;"
"Η Χαρούλα"



Απο τα 9 μου ακόμα ήξερα. Να τραγουδάω για το χρυσό κουρέλι της Νεφέλης, που της το κλέψαν οι αγγέλοι. Και ας μην ήξερα τι ακριβώς είναι το ρόδι και το μέλι.
Λίγο πιο νωρίς θυμάμαι ένα δίσκο βινυλίου, απο αυτούς που κρατούσε στα ψηλά ράφια ο πατέρας μου, για να μη τους φτάνω και τους ταλαιπωρώ. Εγώ όμως έπαιρνα την καρέκλα και έφτανα στα ψηλά με αγωνία. Τα μάτια της μου είχαν κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση. Και τα χείλη της τα γεμάτα. Δίπλα της ένας κύριος. Η Αλεξίου και ο Λοίζος είχαν χρωματίσει πολλά απογεύματα, μαζί με τον πατέρα να μου δείχνει πως πιάνουμε τους δίσκους, πως ακουμπάμε απαλά τη βελόνα. Πως μας ακουμπάνε οι νότες που βγαίνουν απο το γρατσούνισμα.

Μα δε με πλάνεψαν σαν τη Νεφέλη. Η δεσποινίδα Ρούπακα απο τη Θήβα έμενε πάντοτε χαραγμένη, παρόλα τα παροδικά κολλήματα. "Χαρούλα" λες. Και εννοείς μόνο εκείνη και καμία άλλη. Και σε καταλαβαίνουν όλοι. Με την ίδια ευκολία που λες "Μελίνα" ή "Αλίκη" και πάλι σε καταλαβαίνουν όλοι. Θυμάμαι ενα νεανικό νανούρισμα με νότες ένρινες. Μιας φωνής που όσο έυκολα απαιτεί "μη μου χαλάς τα γούστα μου", με την ίδια ευκολία παραδέχεται πως "μεγάλωσε με στύλ δοσοληψίας, και άσκοπης προσπάθειας να είμαστε καλοί". Δεν ξέρω αν έφταιγε ο ιδιαίτερος δεσμός με τη μητέρα την Ιφιγένεια, ή η αέναη μάχη της με την αγάπη που πάντοτε την αποζητούσε. Και εκείνη πάντοτε την απογοήτευε. Όπως συμβαίνει πάντα στη ζωή.

Μα όσους πολέμους κι αν χάσεις, κι όσο μακριά κι αν τρέξεις "η αγάπη θα σε βρεί, όπου και να σαι". Όσο κι αν αντισταθείς είναι σαν αστραπή που σε χτυπάει, ιδιαίτερα όταν είσαι μοναχικό δέντρο. Στα χρόνια που ακολούθησαν τον χωρισμό της απο τον πρώτο της σύζυγο η Χαρούλα μελαγχόλησε, απογοητεύθηκε, δημιούργησε, και τελικά "μεγάλωσε". Και πάλι πίστεψε στον έρωτα, έγραψε για αυτόν, την κέρδισε η ζωή. Ίσως, να μην απογόητευθηκε ποτέ τόσο ώστε να το βάλει κάτω. Έχει όμως πάνω της την ευθύνη, πως στα νιάτα της μεγαλούργησε. Συνεργάστηκε με όλη την αφρόκρεμα. Τραγούδησε σε μπουάτ και καφενεία. Στο Ηρώδειο, στο Καλλιμάρμαρο. Και έγινε πανελλήνια, και πανανθρώπινη.

Την πρώτη φορά που την άκουσα έλεγε το "Δε λες κουβέντα". Και πραγματικά, δε μπορούσα να πω κουβέντα. Έκτοτε δεν προλάβαινα να σκεφτώ κάθε που άνοιγε το στόμα της. Και κουβαλούσε μαζί της την υπέροχη μαγεία και μελαγχολία της. Ένα αφιέρωμα γαλλικής εφημερίδας την είχε ονομάσει "δώρο των Θεών". Αν και πιστεύω πως και η ίδια τρέφεται με νέκταρ.

5 χρόνια σιωπής και δημιουργίας. Ενδιάμεσα μία συναυλία για τον Μάνο, τον αξέχαστο Μάνο της. Τον φίλο της και συνοδοιπόρο της. Αν έχω καταφέρει έστω και λίγο να μπώ μέσα στην ψυχοσύνθεση αυτης της γυναίκας, δε μπορώ να πιστέψω ούτε για μια στιγμή, πως δεν ήταν ερωτευμένη με το Λοίζο. Είτε κρυφά, είτε παθιασμένα, τα τραγούδια τα γεννημένα μεταξύ τους είναι μόνο αποτέλεσμα έρωτα. Και της στοίχισε τόσο αυτός ο χαμός. Ίσως είναι και η αφορμή για το πιο μεγάλο δάκρυ που έτρεξε απο τα μάτια της. Ο Μάνος. Τα τελευταία 30-περίπου χρόνια έχει και το δικό της Μάνο. Το γιό της. Τυχαία η επιλογή του ονόματος του; Καθόλου. Τυχαία η τόση αγάπη της προς αυτόν; Καθόλου. Και ας πέφτω έξω.




Το σωτήριο έτος 2010 στον πρώτο του μήνα περιμένει τις νότες της Χαρούλας στο Παλλάς. Με την επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου. Άλλη ιστορία εκείνη. Εξίσου μεγάλη και δραματική. Στο θέατρο της Βουκουρεστίου. Ιδανικός χώρος για τέτοιο εκτόπισμα. Αν και προσωπικά δε θεωρώ πως έχουμε να κάνουμε με τραγουδίστρια. Είναι λίγη αυτή η λέξη για τις ιδιότητες της ερμηνεύτριας, δημιουργού και Ανθρώπου. Για 15 μόνο παραστάσεις. (Αλήθεια γιατί τόσο λίγο;) Ίσα για να προλάβουμε να συνηθίσουμε πως στο κέντρο της πόλης δίνεις εαυτό. Και υπόσχεται "Όμορφα τραγούδια σαν ταξίδια".

Info: Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, 210.3213100. Ημέρες και ώρες λειτουργίας ταμείων: Δευτέρα έως Σάββατο 9.00 – 20.00 και τις Κυριακές 12.00 -20.00. Με πιστωτική κάρτα : 210 81 0 81 81. Κρατήσεις μέσω Internet http://www.ellthea.gr ,στα μηχανήματα easypay, σε επιλεγμένα καταστήματα.Τιμές εισιτηρίων:20, 25, 30, 45, 50, 60, 70, 80 €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου